Landinfo

Zuid-Afrika is een Vedragsland, er wordt een Volle adoptie uitgesproken.

Officiële landstaal: Afrikaans, Engels, Ndebele, Noord-Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa, Zoeloe, Zuid-Sotho
Hoofdstad: Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht), Bloemfontein (rechterlijke macht)
Regeringsvorm: Republiek
Religie: 75,5% Christendom
Oppervlakte: 1.221.037 km²
Inwoners: 54.300.704 (2016)
Volkslied: Nkosi Sikelel iAfrica & Die Stem van Suid-Afrika
Munteenheid: Zuid-Afrikaanse Rand
Nationale feestdag: 27 april

Zuid-Afrika ligt in het uiterste zuiden van het continent Afrika. Het heeft, inclusief de Prins Edward-eilanden, een oppervlakte van 1.219.912 km. Het land grenst, met de klok mee aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland; Lesotho is een enclave binnen Zuid-Afrika. Voorts heeft Zuid-Afrika een uitgestrekte kustlijn van ongeveer 2800 km aan de Indische en Atlantische Oceaan.
Het landschap van Zuid-Afrika wordt gekenmerkt door hoogvlaktes in het binnenland, langs de rand ruige heuvels en een smalle kustvlakte. In het oosten liggen de Drakensbergen, met toppen als de Njesuthi (3408 m) en Mafadi (3450 m), het hoogste punt van het land.
Zuid-Afrika kent een groot aantal natuurlijke rijkdommen: goud, chroom, antimoon, steenkool, ijzererts, mangaan, nikkel, fosfaten, tin, uranium, diamanten, platina, koper, vanadium, zout en aardgas.

Zuid-Afrika telt net geen 50 miljoen inwoners en maar liefst 11 officiële talen. Zuid-Afrika heeft het brandmerk van de apartheid al lang van zich afgeschud en presenteert zich momenteel aan de wereld als een moderne, multiculturele samenleving met 3 hoofdsteden en een volkslied in 4 talen. De mix van San, Bantu, Portugees, Zulu, Hindi, Nederlands, Frans, Pedi, Engels, Xhossa, Ndebele en doe zo maar voort, creëert op de uiterste punt van Afrika een echte ‘Rainbow Nation’.

Johannesburg is de grootste Zuid-Afrikaanse stad en ligt in de rijkste provincie van het land, Gauteng. Bijgevolg denken de meeste mensen dat Johannesburg de hoofdstad is, maar niets is minder waar. De prachtige moderne architectuur van het stadscentrum met zijn chique boetieks en mooie parken staat in fel contrast tot de sloppenwijken die nog steeds de stad omringen, ondanks alle inspanningen die geleverd worden om de armoede te bestrijden. Voor reizigers is Johannesburg een belangrijke tussenstop op weg naar de echte toeristische trekpleisters van het land. Het Apartheid Museum in Johannesburg is wellicht het meest aangrijpende en interessante museum van het land. Pretoria ligt vlakbij Johannesburg, maar wat een verschil! De stad werd in de 19de eeuw gesticht door afstammelingen van de Nederlandse kolonisten en gold een tijdlang als hoofdstad van Transvaal. Vandaag is het één van de Zuid-Afrikaanse hoofdsteden. De stad heeft een open, kosmopolitische sfeer die je ongelooflijk kan charmeren, maar ook zij kan niet verbergen dat ze in de schaduw van grote broer Johannesburg staat. Vanuit Pretoria kan je vlot naar het Kruger Park, het meest bekende en belangrijkste safaripark van het land: olifanten, neushoorns, leeuwen, buffels en luipaarden… je kunt ze er allemaal tegenkomen.

Wanneer we Zuid-Afrika zouden beschrijven vanuit een eerder toeristisch oogpunt, lijkt het een land dat alles heeft: verzorgde steden waar je naar hartelust kan shoppen, prachtige natuur voor safari of trekking, aangename en gastvrije mensen, ongelooflijk lekker eten en altijd lekker weer. Maar de realiteit van armoede, verscheidenheid, de townships, HIV en AIDS leert ons dat er nog veel nood is en dus nog veel werk aan de winkel op humanitair vlak.