Programma

 

Voor wie? 

De verschillende sessies staan open voor interlandelijk geadopteerden en/of Vlaamse (kandidaat-)adoptieouders, afhankelijk van elke sessie zoals aangegeven in het programma. Dit ongeacht wie je adoptie destijds heeft omkaderd.

De doelgroep voor de verschillende sessies wordt aangeduid met een symbool in het programma:
★ = De sessie is bedoeld voor geadopteerden (leeftijd van de doelgroep).
☼ = De sessie is bedoeld voor (kandidaat-)adoptieouders.

 

Maandag 2 november 2020

 
9u30 - 11u30: Muziektherapie ★ (alle leeftijden)
Spreker: Jolien Vrolix (Muziektherapeute en traumabehandelaar, ervaring met muziektherapie aan straatkinderen in Togo)
 
Muziek heeft een plaats in ons leven, kan uitnodigen tot bewegen, kan structuur bieden, kan ons diep raken en met de ander verbinden. Het is een krachtig uitdrukkingsmiddel en door haar aard therapeutisch inzetbaar. Deze sessie gaan we letterlijk ervaren hoe muziek op een therapeutische wijze werkt. 
 
 
13u30 - 16u00: Life Story Work ☼ (van lagereschool-leeftijd kinderen)
Spreker: Kristien Wouters (Educatief medewerker Steunpunt Adoptie)
 
In het leven van elk adoptiekind zijn er ontbrekende puzzelstukjes. Life story work is een poging om een deeltje van de verloren gegane informatie terug te geven aan je kind door samen het levensverhaal te exploreren en construeren. Hoe praat je met je kind over diens levensgeschiedenis? Wat vertel je als er geen, weinig of moeilijke informatie is? We leggen je de principes van life story work uit zodat jij en je kind hiermee thuis aan de slag kunnen.
 
 
19u00 - 21u00: Slaapproblemen bij (adoptie)kinderen (-16 jaar) ☼
Spreker: Inge Glazemaekers (Psycholoog ZNA-UKJA Kinder- en Jeugdpsychiatrie, docent Universiteit Antwerpen)
 
Wat is de functie van slaap en hoeveel hebben kinderen er van nodig? Hoe is slaap opgebouwd? Hoe kan je voor een optimale slaaphygiëne zorgen (en zoveel mogelijk slaapproblemen voorkomen)? Hoe kan je veel voorkomende slaapproblemen aanpakken?
 

Dinsdag 3 november 2020

9u30 - 12u30: Signaalgedrag bij adoptiekinderen ☼ ★ (16+)
Spreker: Lies Ledegen (Integratief kindertherapeute en vormingswerker)
Deze sessie staat ook open voor geadopteerden vanaf 16 jaar! 
 
De opvoeding van adoptiekinderen vraagt vaak extra draagkracht van de ouders. Immers deze kinderen komen toe met een rugzak.
Er zijn dagen dat het goed loopt en er zijn dagen dat je het even niet meer weet.
We zoeken uit waar signaalgedrag mee te maken heeft en wat maakt dat ze soms via hun moeilijk gedrag  tonen dat ze niet goed in hun vel zitten?
Wat hebben adoptiekinderen nodig om vol vertrouwen in het leven te gaan staan?
En hoe kunnen we in contact blijven als ze ons niet hun kwetsbare pijn kunnen tonen?
Hoe kan moeilijk gedrag te maken hebben met hun hechting ?

 

Thema’s die aan bod komen zijn:
- Hechtingsgedrag
- Een kader van de binnenwereld
- Hoe omgaan met afweergedrag (o.a. acting outgedrag, agressief gedrag, liegen en fantaseren, aanklampend gedrag,…) ?

 
13u30 - 15u00: Yogatherapie ★ (12+)
Spreker: Sanne Vaesen (klinisch psycholoog, cliëntgericht psychotherapeut en yogalerares)
 
Sanne licht ons toe welke effecten yoga teweeg kan brengen op lichaam en geest. Dit doet ze aan de hand van oefeningen in combinatie met theorie. Therapeutische yoga is een mooie vorm van therapie die de mens steunt in zijn eigen herstelproces, zowel fysiek, mentaal en emotioneel. Yoga is geschikt voor mensen met allerlei lichamelijke en psychosomatische klachten. Het helpt om stress te verminderen, immuunsysteem te verbeteren, concentratievermogen te verbeteren, om te ontspannen, om spieren te versterken, ...

Gelieve zelf een (yoga)matje of dekentje mee te brengen.

 
16u00 - 17u30: Met een oerwond doorheen het oerwoud – persoonlijke getuigenis ★ ☼
Spreker: Mohan Caers (Geadopteerd uit India)
 
Mohan wil zijn ervaringen delen over hoe hij zijn oerwond ontdekte als geadopteerde, hoe het zijn leven overhoop gooide maar vooral hoe hij sterker uit het oerwoud van emoties en onzekerheden zal komen.
 
19u00 - 21u00: Wat betekent het voor mij en mijn omgeving om geadopteerd te zijn? ★
Spreker: Marijke Houben (Psychotraumatologe) en Nicky Zanders (Psychotraumatologe)
 
In deze interactieve groepssessie willen we stil staan bij de beleving en gevolgen van geadopteerd zijn. Daarnaast ligt ook de klemtoon op kennismaking met andere geadopteerden.
 

Woensdag 4 november 2020

10u00 -12u00: Adoptie en kleur (over ras, discriminatie en racisme in het adoptiediscours) ★ ☼
Spreker: Hilbrand Westra (Geadopteerd uit Korea, Systemisch Expert en TransCultureel Trainer & Opsteller)
 
Vaak wordt racisme weggewuifd door de directe omgeving van geadopteerden. ‘Maar jij bent een van ons', of ‘trek het je niet aan’ zijn geen uitzonderlijke opmerkingen. Tussen geadopteerden onderling is racisme ook reden voor discussies. Sommigen negeren het racisme, anderen spreken zich juist uit. Deze workshop zal over deze thema's het gesprek aangaan en de verdieping zoeken.  
 
13u30 - 16u30: Juridische mogelijkheden en beperkingen bij een Roots-zoektocht ★ ☼
Spreker: Bart Neys (Criminoloog en landenverantwoordelijke FIAC-Horizon)
 
13u30 - 16u30: Thema: verbondenheid ★ ☼
Spreker: Annick, An en Sheela (Adoptie Schakel, enkele geadopteerden vanuit India)
 
Hoe ervaren wij als geadopteerden de adoptiedriehoek? De 3 beheerders van Adoptie Schakel vertellen vanuit hun eigen ervaringen wat de adoptiedriehoek voor hen betekent. Welk zijn onze kantlijnen en zijn er alternatieven? Wees welkom en denk met ons mee!
Adoptie Schakel is een FB-groep voor geadopteerden, adoptieouders en (beleids)medewerkers van adoptie gerelateerde organisaties.
 
19u00 - 21u00: Het hulpverleningsproces en werking nazorg FIAC-Horizon ☼
Spreker: Marijke Houben (Psychotraumatologe binnen FIAC-Horizon)
 
Hoe zit het hulpverleningslandschap in Vlaanderen in elkaar?  Waar kan ikzelf, mijn kind of een familielid terecht voor gespecialiseerde psychologische hulp? Wanneer wordt vrijwillige hulpverlening gedwongen hulpverlening? Wat is integrale jeugdhulp en toegangspoort?  Welke rol heeft Fiac in het hulpverleningslandschap? 
 
 

Donderdag 5 november 2020

9u00 - 16u00: Vormingsdag door ADHD-kenniscentrum ZitStil ☼
 
sessie 1: Infosessie: Gewoon maar druk of ADHD (9u-11u)
Er wordt veel over ADHD gepraat en geschreven. De symptomen van ADHD lijken eenvoudig. Voordeel is dat heel veel mensen bekend geraken met ADHD en ook beter weten dat kinderen met ADHD druk, impulsief en misschien wat chaotisch zijn. Maar, de goede kennis van het brede publiek heeft ook zo zijn nadelen. Soms wordt te snel aan ADHD gedacht en wordt er vergeten dat druk gedrag ook van een heel andere oorzaak kan zijn. 

In deze infosessie vertrekken we vanuit druk gedrag bij kinderen en staan we stil bij de mogelijke oorzaken, waaronder ADHD. Tenslotte zullen we inzoomen op ADHD en gaan we kort in op de impact van ADHD op het kind en op zijn omgeving. 

sessie 2: Workshop: Ook mijn kind heeft veel talenten (11u- 13u)
In deze workshop werken we van binnen naar buiten. We beginnen bij onszelf. Hoe meer jij zelf in je talent staat, hoe beter je ook anderen kan stimuleren om dat te doen.

Je leert jouw talenten kennen en benoemen. Je leert in welke omgeving en onder welke omstandigheden jouw talenten het best tot hun recht komen. Dat zorgt er voor dat je talent bij anderen herkent.Wie zijn talenten dagelijks kan inzetten op school, of op het werk of thuis, floreert, krijgt meer energie en een groter engagement bij taken en activiteiten. Voldoening maakt ons krachtig en we voelen ons beter.Maar een nog belangrijkere reden om deze workshop te volgen is dat de (her)ontdekking van je eigen talenten je anders doet kijken naar je kind.  

sessie 3: Workshop: De kracht van mindset (14u - 16u)
Mindset gaat over de overtuiging die we hebben over onze intelligentie, kwaliteiten en talenten én de veranderbaarheid daarvan. Een vaste mindset belemmert ontwikkeling. Een groeimindset daarentegen zorgt voor een passie voor leren, doorzettingsvermogen en motivatie. Een groeimindset helpt kinderen én volwassenen om het beste uit zichzelf te halen. Daarenboven is een groeimindset de basis voor (talent)ontwikkeling en groei.

Tijdens deze workshop leer je wat het verschil is tussen een vaste en een groeimindset. Je wordt je bewust van je eigen mindset én je leert hoe je een groeimindset kan stimuleren bij jezelf en je kinderen. De sessie zal een mix zijn tussen theorie, maar ook dingen praktisch ervaren, aangevuld met direct inzetbare handvaten. De bedoeling is dat je er de volgende dag al mee aan de slag kan. 

Spreker: Ria Vanden Heuvel (Directeur van ADHD-kenniscentrum ZitStil)
Inschrijving is voor deelname aan de 3 sessies! Het is niet mogelijk slechts 1 sessie bij te wonen.
 
14u00 - 15u30: Voorleessessie en workshop door Mylo Freeman ★ (2-6j)
Spreker: Mylo Freeman (Schrijfster van prentenboeken voor (jonge) kinderen met meer diversiteit)
 
Mylo Freeman is van Nederlands-Amerikaanse afkomst en groeide op in Den Haag. Momenteel woont ze in Amsterdam. Na de geboorte van haar oudste zoon begon ze te tekenen voor kinderen.

Haar eerste prentenboek Potje! is bekroond met de Kiekeboekprijs. Inmiddels heeft Mylo zo’n 50 prentenboeken op haar naam staan, waaronder de reeks over het donkere prinsesje Arabella.

Het eerste boek, Prinses Arabella is jarig, is bekroond met een Leespluim. Ondertussen zijn er al 10 prentenboeken, 1 kartonboek en 1 kleurboek over Arabella verschenen. Mylo geeft workshops en muzikale voorstellingen. Ze is voorzitter van Stichting3, een stichting die door kinderboekenfestivals en voorleeswedstrijden de diversiteit in het kinderboek wil stimuleren.
 

Vrijdag 6 november 2020

9u30 - 12u30: ACE’s, ze blijven Boeien(d) ★ ☼
Spreker: Arno Derikx (Europees geregisseerd psychotherapeut en seksuoloog. Hij is systeemtherapeut systemisch en contextueel opgeleid.)
Hoe vroegkinderlijke ervaringen tussen 9 maanden en ongeveer drie jaar het leven en de toekomst beïnvloeden.
 
Vroegkinderlijke ervaringen hebben een (voorheen) ongekend grote impact op het bio-psycho-sociaal leven van het individu, de context waarbinnen dit individu leeft en de generaties die hij/zij nog voort zal brengen. Het inventariseren en in kaart brengen van de vroegkinderlijke ervaringen (van 9 maanden tot +/- 3 à 5 jaar) vergt ervaring en kennis. Geput moet worden uit de bewuste en onbewuste kennis en ervaring van de context van het kind en de signalen die het kind zelf afgeeft. De context kan echter veranderd zijn, deze kan inmiddels geheel of gedeeltelijk vervangen zijn door de context van bv. een adoptiegezin, pleeggezin of een nieuw samengesteld gezin. Context-informatie kan gefragmenteerd geraakt zijn of verloren gegaan. Arno zal nader ingaan op dit thema. 
 
13u30 - 16u30: Er was eens...geadopteerden op zoek naar het begin van hun verhaal ★ (16+)
Spreker: Kristina Van Remoortel (Educatief medewerker Steunpunt Adoptie)
 
Veel geadopteerden komen al jong de vragen tegen: "Waar kom jij vandaan? Waarom ben je geadopteerd?” Grote, heel persoonlijke vragen, gesteld nog voor je elkaar goed en wel kent. Vragen die bij jezelf weer leiden tot andere vragen: "Wie ben ik? Wat is thuis? Wat is familie? Welke invloed heeft adoptie op mijn leven?” Samen met andere geadopteerden maken we tijd en ruimte vrij om in gesprek te gaan. We gaan dieper in op wat je bezighoudt en wat je nodig hebt. Heb je zin om nieuwe mensen te leren kennen met gelijkaardige ervaringen? Deze dag zorgt voor fijne ontmoetingen met wederzijds respect, in alle veiligheid en vertrouwen. Bel of mail ons gerust als je vragen hebt.
 
19u00 - 21u00: Verhaal van een Roots-reis, ervaringen over ontmoeting met de biologische familie,... door enkele geadopteerden vanuit de Filippijnen ★ ☼
Spreker: Lorna Verheye & Indra Catherine & Hannah Ooms (Geadopteerden vanuit de Filippijnen)