Landinfo

 

Chili is een Verdragsland, er wordt een volle adoptie uitgesproken.

 

Chili is een land gelegen te Zuid-Amerika dat grenst aan Peru, Bolivia en Argentinië. Santiago is de hoofdstad van Chili. De totale oppervlakte van Chili bedraagt zo’n 756.626 km2. Dit is ongeveer 20 keer de oppervlakte van België. Chili strekt zich als land langwerpig uit tussen de Grote Oceaan en het Andesgebergte met een kustlijn van maar liefst 6435 km. Chili telt een aantal eilanden waaronder de Juan Fernández archipel, de Desventuradaseilanden, Sala y Goméz en Paaseiland.

Chili telt meer dan 17.000.000 inwoners waarvan meer dan 80% Rooms-katholiek is. De bevolking bestaat vooral uit nazaten van immigranten afkomstig van verschillende Europese landen zoals Spanje, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Kroatië. Slechts een klein percentage van de bevolking is Indiaans.
De officiële landstaal is het Spaans. Ook Duits, Kroatisch en Engels worden veel gesproken in Chili. Verder worden er ook Mapudungun en Rapa Nui gesproken. Mapudungun wordt in Centraal Chili gesproken door ongeveer 200.000 mensen. Rapa Nui wordt gesproken op het Paaseiland en betekent ook letterlijk Paaseiland.

De officiële munt is de Chileense Peso. 1 euro bij ons is ongeveer 763 Chileense Peso’s waard. Ondanks verschillende perioden van economische crisis is er sinds 2000 sprake van een stabiele groei. De Chileense economie is een van de meest standvastige economieën van Zuid- en Centraal- Amerika. Belangrijke exportproducten vanuit Chili zijn koper, molybdeen, zilver en goud. Mijnbouw is één van de belangrijkste economische activiteiten van het land. Verder vindt er veel landbouw en veeteelt plaats in het centrum en in het zuiden van het land. Ook visserij en bosbouw zijn belangrijk.

De basis-ingrediënten van de Chileense keuken zijn o.a. maïs, olijven, vis, kip en rundsvlees. Als gevolg van hun nabije ligging aan de oceaan is er een grote variatie aan vissoorten verkrijgbaar waaronder krab, tonijn, paling, kleine schaaldieren en andere vissoorten. Als ontbijt eten de meesten brood met beleg, bijvoorbeeld Manjar. Dit is broodbeleg met een karamel smaak. Op het platteland is de siësta de belangrijkste maaltijd van de dag. Om deze te nuttigen gaan mensen speciaal van hun werk naar huis. In de grotere steden is het avondeten de belangrijkste maaltijd van de dag. De meeste maaltijden bevatten vis en bonen maar aardappelen en rijst worden ook regelmatig verwerkt in de gerechten.