Landinfo

Filippijnen is een Verdragsland, er wordt een volle adoptie uitgesproken.

Officiële landstaal: Filippino
Hoofdstad:  Manilla
Regeringsvorm: Presidentiële Republiek
Religie: 83% Katholiek, 6% Protestant, 5% Moslim, 3% boeddhist, 3% andere
Oppervlakte: 300.000 km²
Inwoners:  108,1 miljoen (2019)
Volkslied: Lupang Hinirang
Munteenheid:  Filippijnse Peso (PHP)
Nationale feestdag: 12 juni

De archipel, bestaande uit 7107 eilanden, ongeveer 1.000 eilanden zijn bewoond, ligt ten westen van de Filippijnse zee en ten oosten van de Zuid-Chinese Zee. De eilanden zijn verdeeld in drie eilandengroepen, namelijk Luzon in het noorden Visayas en Mindanao in het zuiden.  De Filippijnen hebben geen enkele landgrens met buurlanden. De dichtstbijzijnde buurlanden zijn Vietnam in het westen, Taiwan in het noorden, Maleisië en Indonesië in het zuiden en China in het noordwesten. De kustlijn wordt geschat op ongeveer 34.500 km. Veel van de eilanden zijn bergachtig met een smalle strook laagvlakte aan de kust. De Filippijnen is ruim 9 maal zo groot als België. De hoofdstad Manilla ligt op het grootste eiland Luzon en beslaat inclusief de omringende steden en gemeenten een oppervlakte van 636 km. De Filippijnen ligt in de zogenoemde Pacific Ring of Fire, een gebied waar minstens 5 aardbevingen per dag voorkomen en 22 vulkanen actief zijn.
De Filippijnen meet van het noorden tot het zuiden 1.850 kilometer en van oost naar west 1.100 kilometer. Het hoogste punt is Mount Apo op Mindanao (2.954 meter) en het laagste punt is de Filippijnse Trog (10.057 meter diep) ten noordoosten van Mindanao.

De Filippijnen hebben een tropisch klimaat, dat wordt gekarakteriseerd door hoge temperaturen, een hoge luchtvochtigheid en overvloedige regenval. Van maart tot en met mei is het in vele delen van de Filippijnen erg warm. Daarna valt van mei tot oktober in grote delen van het land veel regen als gevolg van de moesson. Van december tot en met februari is het op veel plekken juist droger en koeler. De gemiddelde temperatuur in de Filippijnen op zeeniveau is zo’n 27 graden Celsius. Op grotere hoogtes is de gemiddelde temperatuur echter lager. De warmste maand is de meimaand en in steden als Manilla en Cebu kan de temperatuur oplopen tot 35°C. De gemiddelde hoeveelheid neerslag is erg afhankelijk van de locatie en varieert van 1000 tot 5000 millimeter per jaar. Per jaar worden de Filippijnen door gemiddeld zo’n negen tyfoons getroffen. De gevolgen van dergelijke tyfoons zijn vaak groot, als gevolg van de enorme windsnelheden en regenval in korte tijd.

In totaal worden er op de Filippijnen 78 inheemse talen en meer dan 500 dialecten gesproken. Er wordt onder andere ook Engels, Chinees, Arabisch en Spaans gesproken. Sinds 1939 bevordert de overheid om nationale eenheid te bevorderen het gebruik van de officiële nationale taal, het Filippijns, dat gebaseerd is op het Tagalog. Het Engels wordt als tweede officiële taal beschouwd en wordt zeer veel gebruikt door de overheid, in het onderwijs en in de zakenwereld.

De Filippijnse cultuur is in hoge mate beïnvloed door de Spanjaarden, Mexicanen, Chinezen, Amerikanen, Arabieren en Maleisiers. De Spaanse invloeden zijn het meest zichtbaar in gebruiken en rituelen gerelateerd aan de Katholieke kerk en dan met name de religieuze festivals. Elk jaar worden in de Filippijnen omvangrijke festiviteiten georganiseerd, die bekend staan als Barrio Fiestas en waarmee de beschermheilige van de plaats, het dorp of de regio wordt geëerd.
De Chinese invloeden in de Filippijnse cultuur uiten zich voornamelijk op het gebied van de Filippijnse keuken, die in grote mate door de Chinese keuken beïnvloed is.

De bevolking bedraagt ongeveer 83 miljoen inwoners. Ongeveer 30 procent van de bevolking woont in stedelijke gebieden. Meer dan de helft van de totale bevolking woont in Luzon, waarvan ongeveer 10 miljoen in de hoofdstad Manila. 93 procent van de bevolking is christelijk, waardoor de Filippijnen het vijfde grootste christelijke land ter wereld is. De meeste Filippijnen zijn katholiek. Daardoor is het het grootste katholieke land van Azië.

Filippijns voedsel is een mix van Amerikaans, Chinees, Maleis en Spaans voedsel. Rijst is het belangrijkste bestanddeel van de maaltijd, aangevuld met vis, vlees en groente. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten. De volgende zijn enkele van de meest populaire schotels: Adobo, kip en varkensvlees gekookt in ketjap en azijn; Lechon, een varken gevuld met rijst of bananenbladeren, geroosterd aan een bamboespit en geserveerd met een saus van varkenslever; Bibingka, een cake gemaakt van rijstdeeg en gegarneerd met gezout ei, kaas en gegratineerd met verse kokos. Men drinkt lokale alocoholische dranken als tuba (gefermenteerde kokossap), basi (gefermenteerd suikerrietsap) en lambanog (gefermenteerd kokospalmsap).