Landinfo

Ghana is een Verdragsland, er wordt een volle adoptie uitgesproken.

Het oude en historisch belangrijke land Ghana is een van de vijf Afrikaanse landen langs de noordelijke kustlijn van de Golf van Guinee. Het grenst in het westen aan Ivoorkust, in het noorden aan Burkina Faso en in het oosten aan Togo. Het land bestaat voornamelijk uit laaggelegen savannegebieden, met een centrale bosgordel.

De rijke geschiedenis van Ghana concentreert zich op het eens zo grote Ashanti-imperium, dat aan het eind van de 17e eeuw aan de macht kwam en als centrum van de 18e eeuwse slavenhandel bleef floreren. De Ashanti-hoofdstad Kumasi was een van de mooiste en meest geavanceerde steden van Afrika en de Ashanti-staat had zelfs aanzienlijke aantallen Europeanen in dienst als adviseurs en bestuurders. De Europese aanwezigheid in Ghana wordt ook gekenmerkt door de vele koloniale forten die de Europese handel in goud, ivoor en slaven hebben verankerd. Hoewel Ghana, toen nog bekend als de Goudkust, in de tweede helft van de 19e eeuw grotendeels als Brits grondgebied werd beschouwd, slaagden de Britten er pas in 1900 in om de Ashanti en de andere sterke koninkrijken van het gebied te verslaan.

Ghana kwam vrij laat onder Europese controle en was ook de eerste Afrikaanse natie die zijn onafhankelijkheid terugwon, in 1957. Corruptie en interne militaire strijd bleken echter hardnekkige problemen te zijn en Ghana maakte in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw een lange periode van instabiliteit door, die werd gekenmerkt door een militair bewind. Het land is sindsdien gestaag in de richting van politieke en economische stabiliteit gegaan en is momenteel een van de meest vreedzame naties in Afrika. Helaas heeft de economie van Ghana het momenteel moeilijk en leeft een groot deel van de bevolking in bittere armoede.

Tal van Ghanese kinderen zijn wees geworden door de omstandigheden waaronder hun families leven, met ouders die niet in staat zijn om hun kinderen te voeden of te kleden.

Zoals gerapporteerd, omvatten de top tien medische risico's, malaria, problemen met de lagere luchtwegen, infecties, neonatale aandoeningen, ischemische hartziekten, beroertes, HIV/AIDS, tuberculose, diarreeziekten, verkeerswonden en diabetes. De levensverwachting bij de geboorte is gemiddeld 64 jaar voor vrouwen en 62 jaar voor mannen. Het gemiddelde inkomen is naar verluidt $4.490,00 in USD.