Boeken voor adoptieouders

Net even anders
over gezinnen met biologisch eigen en adoptiekinderen
Auteur: Machteld Stilting

Samen met zeven andere stellen zoeken we een plaats in het zaaltje. Hoewel de mensen elkaar niet kennen, is de sfeer direct goed. Logisch, we hebben iets gemeen: we willen allemaal een kindje adopteren. Toch is er een verschil. De ene helft wil ouder worden, de andere helft is het al. Wij horen bij de laatste groep. Straks vormen we, met het adoptiekindje en onze biologisch eigen dochter Kaj, een gemengd gezin: een adoptiegezin, maar dan net even anders.
Die net even andere situatie brengt ook net even andere vragen met zich mee. Houden we straks net zo veel van het adoptiekindje als van Kaj? Kunnen we beide kinderen op precies dezelfde manier opvoeden? Lastige vragen, waar onze voorlichters en begeleiders geen concrete antwoorden op hebben. Over gemengde gezinnen, zo wordt ons duidelijk, is maar weinig bekend. Vreemd, vinden wij. Tijd om deze stilte te doorbreken.
In Net even anders vertellen adoptieouders, biologisch eigen en adoptiekinderen openhartig over hun ervaringen in een gemengd gezin. Daarnaast geven wetenschappers, hulpverleners en voorlichters volop informatie over en adviezen en tips voor deze bijzondere gezinsvorm.
Met Net even anders publiceren Machteld Stilting en Gerard Keijsers het eerste boek waarin kennis van en ervaring met gemengde gezinnen is gebundeld. Verplichte kost voor (aspirant-)gemengde gezinnen en iedereen die met adoptie te maken heeft.
Met een voorwoord van hoogleraar Adoptie Femmie Juffer

 

Wereldkind. Praten met je adoptiekind.
Auteur: Renée Wolfs

Hoe kan ik met mijn kind praten over het adoptieverhaal en de geboorteouders? Op welk moment is mijn kind toe aan welke informatie? Hoe ga ik om met het adoptieverdriet? Welke vragen kan mijn kind stellen en hoe kan ik daarop reageren?
Deze en nog veel meer vragen komen aan de orde in dit praktische handboek voor adoptieouders met kinderen van 0-12 jaar. Ouders die onbevangen in gesprek durven te gaan over het verleden van hun geadopteerde kind, hebben een grote kans dat hun kind zich beter ontwikkelt. Wereldkind helpt ouders om die openheid te creëren. Het is praktisch en toegankelijk, en biedt ouders vele handvatten.

Wereldkind beleefde al diverse herdrukken en is voor vele adoptie- en pleeggezinnen een standaardwerk geworden. In 2008 werd het ook in het Engels vertaald. Het vervolg, De Adoptiedialoog, is gericht op gezinnen met geadopteerden tussen ca. 10-18 jaar. Renée Wolfs studeerde Nederlands en specialiseerde zich daarna in Verlieskunde. Zij is zelf adoptiemoeder.