Ouderschap en opvoeden in een superdiverse en snel veranderende samenleving

EXPOO is het Vlaams expertisecentrum voor opvoedings- en gezinsondersteuning en maakt deel uit van het agentschap Opgroeien. Zij verzamelen kennis en expertise in functie van de ondersteuning van al wie betrokken is op gezinnen, kinderen en jongeren.

In 2021 focust Opgroeien/EXPOO op het thema ‘ouderschap en opvoeden in een superdiverse en snel veranderende samenleving’. Hiervoor zetten ze een belevingsonderzoek op samen met UGent. Het vertrekpunt is: de stem van ouders en ouderfiguren in al hun diversiteit  horen. Hoe kijken zij naar ouderschap, naar opvoeden, naar de maatschappelijke uitdagingen?

Steunpunt Adoptie werkt, samen met een tiental andere organisaties, mee aan dit onderzoek. We zijn daarom op zoek naar ouders die in een individueel gesprek (van ongeveer 1u) hun ervaring over ouderschap en opvoeden willen delen. Dit gesprek vindt online plaats voor eind april. Deelnemen aan dit onderzoek is een manier om je stem te laten horen. EXPOO brengt alle ervaringen en uitdagingen in kaart, verwerkt deze inzichten en verspreidt het resultaat aan beleidsactoren, onderzoekers en praktijkorganisaties en het brede publiek. Deelnemende ouders krijgen bovendien een kleine vergoeding (bon twv 10 euro) en een gepaste terugkoppeling van de resultaten.

Heb je interesse om deel te nemen en kan je je in de week overdag of ’s avonds een uurtje vrijmaken, dan mag je een mailtje sturen kristina.vanremoortel@steunpuntadoptie.be.